Posted by: johanzethrin | February 17, 2010

Icesave deal

Island är ett mycket intressant land med genuina och intressanta människor. Island är ett ungt land som bildades genom ett vulkanutbrott för några miljoner år sedan. Om jorden är 50 år gammal så är Island 3 månader så får man perspektivet. Jag har haft förmånen att arbeta med islänningar och dom är otroligt drivna, intelligenta och stolta och jobbar väldigt hårt och jag har lärt mig en hel del av deras sätt att arbeta och gillar deras mentalitet.

Det massiva förvärvs tåg som ett antal islänningar och isländska bolag gjorde under 2000-talet är enligt min mening inte fel i sig. Problemet var att man hade för positiv syn på kassaflödena och på tok för höga skuldsättningsgrader, hävstångseffekten fungerar som bekant även i nedgång.

Detta har nu satt Island i en mycket svår situation där England och Holland kräver att Island skall betala tillbaka de förluster på ca 4 miljarder Euro Icesave Online Bank förorsakat. Jag har förståelse för att varken britter, holländare eller islänningarna själva vill betala för vad ett fåtal ”high leverage” spelare ställt till med.

Hoppas nu att man kan få till stånd en vettig uppgörelse så det inte behöver blir en folkomröstning där islänningarna säger nej, med följden att EU inträdet skjuts på framtiden. Det är länder som Island vi vill ha som kompisar i EU hellre än bananrepubliker i söder eller svart ekonomierna i öster.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: